Rufftandning
Har uppstått då tandningsmaskinens nålar inte gått igenom frimärksarket, normalt beror detta på att för många ark tandades samtidigt.
Begreppet rufftandning kommer från att tandning är just ”ruffig” och oskarp med ojämna mer eller mindre dåligt tandade tandningshål. De små pappersbitarna som skulle tandas bort och bli tandningshål satt mer eller mindre kvar efter tandningen. Den oskarpa tandningen gjorde att märkena var svåra att dela utan att tandningen blev ojämn.
Det avbildade bruna 30 öres märket har en mer eller mindre utpräglad rufftandning runt om medan det avbildade 10 öres märket har en normal tandning på tre sidor men tandningen nertill har blivit extremt rufftandad.
Saknade tandningshål – dubbeltänder
Saknade tandningshål (dubbeltänder) har uppstått då en nål i tandningsmaskinen varit helt eller delvis avbruten och då inte nått igenom ett eller flera frimärksark (flera ark lades tandades samtidigt). Detta är bl.a. känt på märken från häften där det näst nedresta tandningshålet på höger respektive vänster sida saknas, men även i andra positioner.
Om två nålar efter varandra var skadade uppstod en trippeltand.
Dessa tandningsdefekter (varianter) är ovanliga på Oscarperiodens frimärken.
Två märken med motsvarande dubbeltänder som ursprungligen suttit ihop stämplade i ÄNGELHOLM 27.3.10
Lämna ett svar