1 krona Oscar II

Denna valör ersatte sin föregångare 1 krona Ringtyp först år 1900, alltså 9 år efter de första valörerna i serien. Detta gör att ”blandfrankeringar” med 1 krona Ringtyp och Oscarsmärken koppartryck i öresvalörer är fullt naturliga fram till år 1900. Valören trycktes trycktes precis som Ringtypsmärket i två omgångar med två olika plåtar, en för varje tryckfärg. Detta gjorde att en viss förskjutning mellan färgerna är vanlig. Vid mer extrema fall berör färgerna varandra så att kungens huvud berör den karmina ovalen, detta kallas för förskjutet tryck. Detta gäller inte när halsen berör ovalen/skriftbandet nertill, utan endast när det berör ovalen upptill eller på sidorna.

Nyanser

Porträttets gråa nyans som varierar mellan grå och blågrå är samma på alla nyanserna.
Det som skiljer nyanserna åt är den karmina färgen.
Denna bör betraktas i bottenmönstret då de betydligt kraftigare infärgade skuggade partierna lätt ger en uppfattning om att färgen är mörkare än den är.
a-nyansen har en ljusare färg med ett rosa inslag jämfört med b-nyansen.

De violettaktiga c- och d-nyanserna har ett tydligt inslag av violett i färgen.
d-nyansen är mörkare än c-nyansen.

60a_stor
60a

Karminrosa (Facit-Nr 60a)
Färgstyrka 5-7
Utgivet 1900

 

 

 

60b_stor
60b

Karmin (Facit-Nr 60b)
Färgstyrka 6-8
Utgivet 1901

 

 

 

60c_stor
60c

Violettaktigt karmin (Facit-Nr 60c)
Färgstyrka 7-8
Utgivet 1903

 

 

 

60d_stor
60d

Mörkt violettaktigt karmin (Facit-Nr 60d)
Färgstyrka 8-9
Utgivet 1903

 

 

 

Varianter

60otand_stor
otandat märke

Otandat märke med arkmarginal på höger sida
Normalprov = originalmärke med vattenmärke och gummering.

Vidare finns många olika otandade provtryck av denna valören som ofta förväxlas med normalproven. Dessa saknar vattenmärke och är ”utgivna” utan gummering, se mer här.

 

 

Färgpassningsstreck

60v9c_stor
Svart och rött streck

Dessa var avsedda för att passa in arken vid tryckning. Linjerna var ingraverade i tryckplåtarnas marginal mellan den 5:e och 6:e raden på alla 4 sidorna. Först trycktes den karmina ramen och sedan det grå porträttet. Meningen med linjerna var att tryckaren snabbt kunde se om det andra trycket hamnat rätt. Satt linjerna var nära varandra var det rätt, om inte hade ett mer eller mindre förskjutet tryck uppstått. De var inte meningen att linjerna skulle synas på de färdiga frimärkena, vilket kräver ett mer eller mindre snedcentrerat märke eller en arkmarginal. På enstaka märken syns normalt endast den karmina eller gråa linjen.

 

 

 

Vaxlinjer

1 kr valören har inga lödskarvlinjer utan sk. vaxlinjer eftersom dessa plåtarna framställdes med en typ av vaxformar, därav namnet vaxlinjer.
Vaxlinjerna syns som ganska breda ojämna färgade linjer (skuggningar) i märkets marginal.

60vaxlinje_stor
vaxlinje
60vaxlinje_a_stor
vaxlinje

Det vänstra märket har vaxlinje i övre högra hörnet med det högra har en vaxlinje i den högra marginalen samt en svag sådan på tandspetsarna nertill.

 

 

 

Bli först med att kommentera

Lämna ett svar