Eftertrycken av våra svenska skilling banco märken både intresserar och förbryllar samlare. En spontan tanke för många är att de inte är äkta, det är ju nytryck. Detta är helt fel! För det första är det inte nytryck utan eftertryck, skillnaden mellan nytryck och eftertryck är att nytryck är gjorda med originalplåtarna medan eftertryck är gjorda med nytillverkade plåtar. För det andra är de gjorda av Postverket och är därmed officiella. För det tredje så var de fullt frankeringsgiltiga fram till 30.12.1910 alltså lika mycket riktiga frimärken som alla andra som Postverket tryckt och gett ut sedan 1855. Det finns en mer utförlig beskrivning om de svenska eftertrycken här.
Begreppen nytryck och eftertryck låter ofta dåligt i samlares öron, detta beror oftast på att allt som inte är ett originalmärke har en tendens att kallas nytryck. Detta är ofta fallet med utländska märken från t.ex. de gamla tyska staterna som Helgoland där den större delen av de märken som finns på marknaden inte är originalmärken utan olika typer av nytryck. Bland alla dessa mängder av nytryck finns två olika typer, de officiella som postverket tryckt (Amtlische Neudrucke) och de privata som andra personer gjorde efter Tyska Riket bildats och Helgolands märken var ogiltiga (Private Neudrucke). De officiella är i många fall dyra (ibland även dyrare än originalmärkena) medan de privata har ett lågt markandsvärde. Svårigheten med Helgoland och flera andra tyska stater är att de privata nytrycken är tryckta med originalplåtarna som postverken i flera fall sålde till frimärkshandlare.
Sen finns det från många olika länder helt falska märken som inte har något som helst med de riktiga märkena att göra. Dessa är förfalskningar men kallas ofta för nytryck, detta beror på okunskap om frimärket ifråga eller för att det låter bättre vid en eventuell försäljning. Några exempel på falska svenska skillingar kan du se här, dessa har enligt min uppfattning inget värde mer än kuriosa.
Nytryck och eftertryck är inget som ska ha en dålig klang bland samlare när det handlar om märken som postverket låtit trycka upp och framför allt inte när de var fullt frankeringsgiltiga som våra svenska var.
Vi har nu lagt in beskrivningar och bilder på eftertrycken för de svenska skillingarna. Du hittar respektive valör här.
Läs gärna igenom den allmänna informationen om de svenska eftertrycken här först, det underlättar.
Lämna ett svar