HFF möte 2020-02-10

Peter Wittsten ( Hørsholm ) höll ett uppskattat och intressant föredrag om brev mellan Sverige och Danmark 1658-1875 på HFFs möte.

Peter Wittsten, stående till vänster på bilden

Många intressanta brev, stämplar och portosatser med lokal anknytning för oss Helsingborgare.
Peter har under flera år studerat avtal mellan länderna och ett stort antal försändelser för att kunna kartlägga de olika portona och lösenbeloppen, som först var utan tillägg men sedan med straffavgift (d.v.s. högre än för betalda brev). I Helsingborg hade vi under perioden flera lösenstämplar för obetalda brev från Danmark som 18, 36 och 25 öre medan man i Danmark inte hade några motsvarande stämplar utan skrev allt för hand på breven. Intressant är att lösenbeloppen på de ofrankerade breven tämligen ofta blev felaktiga, ibland korrigerade med nya anteckningar eller stämplar men ibland inte. Samlingen innehåller idag i princip alla kända porton både sådana skickade från Danmark och från Sverige. Många intressanta och ett flertal mycket sällsynta och helt unika, som brevet nedan.

36 öre lösenstämpel slagen i Helsingborg för dubbelt närporto Köpenhamn till Landskrona via Helsingör och Helsingborg. Enda kända försändelsen.
På bilden syns från övre vänstra hörnet: Mikael, Finn, Lennart (tröjan över huvudet), Gunnar, Åke, Svend, Rolf och Geoff.

Ett stort tack för besöket och föredraget till Peter från Helsingborgs Filatelist Förening.

Bli först med att kommentera

Lämna ett svar