33 öre Liggande Lejon

Brunröd imitation
Brunröd imitation

Det finns äkta essayer av 33 öre Liggande Lejon men nästan alla som bjuds ut till försäljning är senare litografiska imitationer utförda i Stockholm på 1870-talet.

Det är svårt att se skillnad på de äkta essayerna från oktober 1865 och och imitationerna från 1870-talet genom att bara studera färg, papper och tryck. Men det finns en tydlig detalj i trycket som skiljer de båda åt. Läs mer om märkena på sidan här.

 

 

Blå imitation i 4-block med stödlinjer
4-block ex Sjöman – imitation från 1870-talet

Märkena från 1870-talet förväxlas och beskrivs omedvetet eller medvetet ofta som förslagsmärken vilket de inte är. De är helt enkelt imitationer privat framställde utan postverkets medverkan.

Det avbildade blocket ingick i experten och storsamlaren Per Sjömans samling och beskrevs som ”Förslagsmärke 33 öre blå i fyrblock på gråaktigt glanspapper”. Den korrekta beskrivningen är litografisk imitation från 1870-talet av 33 öres essay, 4-block i blå färg.

Men dessa är likväl intressanta och förtjänar väl sin plats i en samling Liggande Lejon. Priset på dessa är normalt 500-1000 kronor vilket är överkomligt jämfört med original essayerna som kostar kring 10000 kronor och uppåt när de säljs på auktioner.

Bli först med att kommentera

Lämna ett svar