Engelska kolonier

frimärke BahamasVi har den senaste tiden lagt in ett stort antal objekt från engelska kolonier på www.frimarksnetto.se

Engelska kolonier är ett mycket populärt samlarområde, inte bara i Storbritannien och det gamla samväldet utan även i många andra delar av frimärksvärlden som t.ex. i Sverige.
Det engelska samväldet var på sin storhetstid ett minst sagt gigantiskt samvälde.
canada_97Detta frimärket utgivet i Canada 1898 (till julen) visar en världskarta där alla länder som då ingick i samväldet är rödfärgade, en imponerande landmassa. Frimärket finns i tre olika nyanser, se här.

Många av de äldre märkena är än idag prisbilliga men kan för den delen vara svåra att hitta. Många märken med samma bild och valör finns tryckta i olika nyanser (ibland helt andra färger) och ofta med olika tandningar och vattenmärken.
Vattenmärkena på de gamla märkena är oftast samma för alla länderna i samväldet, t.ex. CA under en krona eller CC under en krona.

Samväldet kan samlas på många olika sätt. Det finns frimärkssamlare som tar sig an hela samväldet medan andra begränsar sig till vissa geografiska områden eller frimärkena utgivna under en viss regent.
Oavsett vilken omfattning eller inriktning man väljer får man många intressanta timmar med historia och geografi.

Frimärkskatalog Stanley GibbonsFör den som är intresserad av att fördjupa sig i det brittiska samväldets frimärken rekommenderas Stanley Gibbons specialkatalog British Empire 1840-1970.
Katalogen som utges årligen är tryckt i färg och innehåller det mesta vad gäller tandningar, nyanser och ett stort urval av varianter på märkena. Katalogen finns att beställa på www.safealbum.se

 

Bli först med att kommentera

Lämna ett svar