KPK135 frimärksutställning

För tredje året i rad arrangerar KPK (Kjøbenhavns Philatelist Klub) en frimärksutställning på nätet, www.kpk.dk

Danmark äldsta frimärksklubb KPK firar i år 135 år och därav namnet KPK135. Utställning är på dansk klubbnivå motsvarande svensk regional klass, vilket innebär den nivå man börjar på första gången man ställer ut en samling på en frimärksutställning. Trots det har det tidigare år visats många exponat av väldigt hög klass som kort därefter fått höga poäng på både nationell och internationell nivå.

Utställningen omfattar 14 olika exponat i utställningsklasserna traditionell filateli, posthistoria och litteratur. Med samlingar från flera olika områden som Sverige, Danmark, Tyskland, Irland, Färöarna, Slesvig-Holstein och Lauenburg.

Samtliga exponat visas i sin helhet på https://www.kpk.dk/udstillinger/kpk135 fram till den 27:e november. Du kan alltså sitta hemma och i detalj specialstudera varje blad i samtliga exponat. Utställarna lämnar in sina samlingar till juryn i KPK klubblokal på lördagen 26:e och senare samma dag får utställaren tillbaka sin samling efter en personlig återkoppling av juryn. Dagen efter, söndagen den 27:e, publiceras juryns poäng på hemsidan.

Själv deltar jag med två exponat. ”Sverige Ringtyp 1872-1891” i traditionell klass som huvudsakligen visar de olika nyanserna i utgåvan och variationen inom respektive nyans. Mitt andra exponat är boken ”Svenska försändelser 1858-1872” i litteratur klassen. För denna visas ett urval om 16 sidor.

Jag deltog 2020 på KPK133 med mitt exponat av 12 öre Vapentyp enligt samma principer som nu och kan starkt rekommendera det för både de som vill ställa ut sin samling och för alla som är intresserade av att studera andras samlingar.

På kpk.dk finns minst sagt mängder med information om danska frimärken och stämplar. Exempelvis finns den danska stämpeldatabasen och scanningar av helark och mycket annan viktig information.

KPK har ett dessutom ett flertal ”Studiegrupper” om olika emissioner av de äldre danska frimärkena.

Passa på att ta dels ta del av de intressanta samlingarna som visas och även av den stora mängd information som finns på KPK’s hemsida.

I bildspelet nedan visas några av de 80 bladen ur mitt eget exponat om de svenska Ringtyp märkena.

2024 kommer KPK att arrangera en stor utställning på europeisk nivå. Denna kommer att vara på ”DGI byen” som ligger mitt emot centralstationen i Köpenhamn. Detta kommer att vara i oktober månad 2024 så boka in i en trevlig tur till Köpenhamn redan nu. Information kommer efterhand på https://www.hafnia24.com/

Bli först med att kommentera

Lämna ett svar