Michel Tyskland och tyska frimärken

michel_tyskland_2016_17
Michel Tyskland frimärkskatalog

Årets upplaga av Michels populäraste katalog har nu utkommit, katalogen handlar givetvis om Tysklands frimärken som är förlagets hemmaplan. Detta är den 103:e upplagan av katalogen.

Katalogen finns att beställa på www.frimarksnetto.se och www.safealbum.se där du även hittar alla andra frimärkskataloger från Michel.

Michel har tre olika typer av kataloger över Tysklands frimärken:

  • Junior som är en förenklad katalog
  • Tyskland i färg som omfattar alla områden och de viktigaste nyanserna, vattenmärkena och varianterna
  • Special som är ännu mer djupgående och är uppdelad i två band

Den katalog som är nyutgiven nu är Tyskland i färg som är den mest sålda av alla Michels kataloger, både Tyskland och övriga länder.
Katalogen som är helt i färg och inbunden katalogiserar alla tyska frimärken från Bayerns ”svarta etta”  som var Tysklands första frimärke till årets utgåvor. Alla områden och stater finns med från de gamla tyska staterna innan Tyska Rikets bildade 1872, ockuperade områden under 1:a och 2:a VK, de tyska kolonierna, de allierade ockupationsutgåvorna från de olika zonerna efter 2:a VK, DDR, Berlin, Väst-Tyskland och dagens återförenade Tyskland.

Tyska frimärken är det populäraste området efter Sverige bland frimärkssamlare här i Sverige. Anledningen till detta är framförallt den tyska och europeiska historien som speglas i de olika utgivningarna, bland de tyska frimärkena finns utgåvor som speglar alla olika tidsepoker i den europeiska historien från mitten av 1800-talet fram till idag.

hamburg
Hamburg

Här finns utgåvor från de gamla staterna som Bayern och Hamburg som speglar Europas geografi och statsskick under första halvan av 1800-talet. Inte minst utgåvorna under 1864 års krig mellan Danmark och Preussen utgivna i Schleswig – Holstein och Lauenburg är intressanta.

tyska_ostafrika
Tyska Ostafrika

De tyska kolonierna i Afrika och Asien visar de Europeiska kolonialmakterna och en anledning till att 1:a världskriget blev ett världskrig i och omkring bl.a. de olika kolonierna. Tyskland förlorade sina kolonier under och efter 1:a VK och det finns även engelska övertryck under deras ”ockupation” av tyska kolonier.

azad_hind
Azad Hind – den indiska legionen

En stor mängd olika ockupations utgåvor under 1:a och 2:a världskriget visar Tysklands framfart på slagfältet.

tysk_infaltion
20 Milljarder

Inflationsutgåvorna med sina enorma valörer på upptill 50 milljarder visar det pressade ekonomiska läget i Tyskland efter 1:a VK och fredsförhandlingarna i Versailles då Tyskland tvingades betala ett enormt krigsskadestånd som satte fart på inflationen.

De allierades olika utgåvor efter 2:a VK visar hur Tyskland delades upp i zoner av segrarna i kriget.

1949 bildades DDR (Öst-Tyskland) från den Sovjetiska besättningszonen och av den Amerikanska och Brittiska zonen samt den Franska zonen bildades BRD (Väst-Tyskland). Berlin delades i två zoner där den västra som tillhörde BRD hade egen frimärksutgivning. I Berlin pågick under kalla kriget en enorm spionverksamhet åt både väst och öst.

I oktober 1990 återförenades DDR och BRD till dagens Tyskland.

Vi har ett stort utbud av tyska frimärken alla olika tidsperioder och områden på www.frimarksnetto.se och på våra auktioner brukar det finnas ett stort antal objekt från Tyskland. Nästa auktion är den 15 september och du hittar den på www.frimarksauktioner.se

Bli först med att kommentera

Lämna ett svar