De svenska frimärkena med porträttet av Oscar II tryckta i koppartryck tillhör de absolut vanligaste bland våra svenska frimärken. Märken trycktes och kurserade under en lång period då brev och vykorts skrivandet var det naturliga sättet att kommunicera med släkt, vänner och affärsbekanta.
Märkena finns i en rad olika färgnyanser och med tanke på tillgången på material borde detta vara en av de enklaste serierna att göra en nyanssamling av, men flera av nyanserna är inte helt enkla att skilja från varandra och vissa är dessutom svåra att hitta så det blir en del spännande letande för den som påbörjar en sådan samling.
Vi har lagt in bilder och beskrivningar om tryckfärg, färgstyrka, tillverkningsår m.m. på samtliga nyanser som finns på frimärkena i serien. Du hittar alla valörerna här eller i menyn.
Vidare har vi lagt in bilder och information om en del olika varianter som otandade märken (normalprov), färglinjer i marginalerna och provtryck på valören 1 krona.
På grund av den stora tillgången på märken och att det vid denna tiden fanns och öppnades många postkontor är det mycket populärt att samla stämplar på Oscarsmärkena. Den populäraste valören är den med störst upplaga 10 öre röd men alla valörerna är uppskattade av stämpelsamlare.
En stämpelsamling kan byggas upp på flera olika sätt, de vanligaste är:
- Orter från hela landet
- Landskapet, län eller kommunen man bor i eller är född i
- Järnvägsstämplar och ångbåtsstämplar
- Datumsamling då man försöker hitta en stämpel från varje datum
Det populäraste är troligen att samla stämplar från sin hemkommun. Dessa omfattar oftast stämplar från de tidigaste kända fram till modern tid och kompletteras ofta med brev samt vykort. Dessa kallas för hemortssamlingar.
Lämna ett svar