Tandningnycklar

1855 och 1865 års tandning för svenska frimärken.

Dessa tandningnycklar är inscannade från de original som vi själva använder oss av för positionsbestämning. Vänster sida på varje uppslag visar tandningsnyckeln från framsidan (lägg märket med bildsidan uppåt) och höger sida från baksidan (lägg märket med baksidan uppåt). Det är i många fall enklare att studera tandningen från baksidan, men framsidan är den man normal ser, och den man bör lära sig att känna igen från olika specifika positioner.
Av Mats Ingers & Mikael Carlsson

20 sidor i A5-format häftad. Priset är 100kr. Kan köpas på www.frimarksnetto.se och www.safealbum.se

Tandningsnycklarna följer gratis med Mats Ingers bok ”Lågvalörerna” och kan köpas för 50kr tillsammans med Mikael Carlsson ”12 öre Vapentyp plåt 5-8”.

Uppslaget med 1:a kvk av 1855 års tandning.

Tandningsnycklarnas syfte är att kunna bestämma ett frimärkes position i det tryckta arket om 100 frimärken. För vissa utgåvor och positioner är detta möjligt med hjälp av specifika positionsbundna plåtfel. Men i många fall behöver man bestämma positionen med hjälp av tandningen. Med hjälp av tandningsnycklarna kan man med lite träning lära sig att urskilja många positioner, att behärska alla positionerna tar längre tid.

Detta häfte omfattar 1855 års tandning som användes till alla svenska frimärken ungefär fram till 1865 års slut. Och 1865 års tandning som användes ungefär från 1866 fram till mars månad 1872.

För den som vill börja lära sig att positionsbestämma våra äldsta svenska frimärken är 12 öre Vapentyp den lämpligaste utgåvan. Här finns så kallade grundtypsfel på en stor del av märken vilket utesluter alla utom 4 positioner, och därtill många kända plåtfel. Dessutom är det i ”massvara” det mest överkomliga märket.

Bli först med att kommentera

Lämna ett svar