Frimärken från Braunschweig

Michel-Nr 8a

Braunschweig var en av de mindre tyska staterna som gav ut frimärken innan Tyska Riket bildades. Men precis som de flesta andra Nordtyska staterna gick man med i Nordduetscher Postbezirk. Frimärksutgivningen är koncentrerad till åren 1852-1865 och 20 olika märken utgavs, med andra ord ett överskådligt land att samla.

Precis som flera av de andra mindre tyska staterna är Braunschweig intressant på så sätt att man använde olika valutor på frimärkena. De flesta har valörer i Silber Groschen vilken var Preussens valuta och den som användes inom det Tyska Postförbundet där Braunschweig var medlem.

Man hade även ett frimärke i dubbla valörer 4/4 Gute Groschen och 12 Gute Pfennig på samma märke. Det gick 12 Gute Pfennig på 1 Gute Groschen och märket kunde dessutom delas i 1/4, 2/4 eller 3/4 för att användas som fyllnadsporto.

Sidan med information om frimärkena från Braunschweig är idag uppdaterad med bilder på 19 av de 20 utgivna frimärken.

Nedan visas de olika märken i valören 3 Silbergroschen eller 3 Groschen.

För den som vill börja samla Braunschweig kommer vi att ropa ut en del av märkena som finns på sidan vid vår frimärksauktion 15 september, katalogen publiceras på www.frimarksauktioner.se omkring den 15 augusti.

Vill du lära dig mer om Braunschweig eller andra tyska frimärken rekommenderas katalogen Michel Tyskland. Den finns i en ganska utförlig ”standard” version som täcker hela Tyskland och en mycket detaljerad Michel Tyskland Special som är i två delar, fram till 1945 respektive efter 1945. Båda finns att beställa på www.safealbum.se

Bli först med att kommentera

Lämna ett svar