Tjänste tandning 13

Bilder och beskrivningar för samtliga nyanser på den svenska frimärkena tjänste tandning 13 finns nu inlagda på sidan. Du hittar respektive valör i menyn eller direkt här.

Detta bildspel kräver JavaScript.

För de flesta valörerna användes två olika tryckplåtar vid olika tidsperioder. Vissa valörer är i litteratur som t.ex. Facit katalogerna indelade i typ I och II som i grunden egentligen bygger på att de är tryckta med olika plåtar. Förutom dessa som är uppdelade i typ I och II kan skillnaden mellan de olika plåtarna vara till hjälp för den som samlar nyanser. Vi kommer framöver att lägga in mer bilder och information om de olika plåtarnas grundtypsfel och individuella plåtfel.

För 1 krona valören användes intressant nog 3 olika plåtar (snarare 3 plåtpar då 2 plåtar krävdes för varje tryckning, en för varje färg). Detta är den enda valören där mer än 1 plåt har används. Plåt 1 och 2 är båda tillverkade från samma grundmaterial och katalogiseras som typ I, medan plåt 3 tillverkades med helt nytt material och katalogiseras som typ II. Märkena tryckta med plåt 2 omfattar hela leverans 11 från tryckeriet med en liten upplaga på endast 79 450 märken. Dessa är bortglömda i princip all litteratur frånsett handboken av Mats Gustafsson (utgivet av SFF 1991), detta beror på att de i princip bara går att skilja från Facit-Nr Tj 24e genom de individuella plåtfelen från plåt 2. Detta är en mycket intressant leverans att specialstudera.

Bli först med att kommentera

Lämna ett svar